Turkiet och Ryssland knyter nya logistiska band

Turkisk tågfärja. Foto: outward18

Nyligen invigdes första integrerade färje- och tågförbindelsen mellan Turkiet och Ryssland. Därmed ställer parterna stora förhoppningar på ökade transporter mellan länderna och ett nytt kapitel ifråga om gränsöverskridande handel.

I en ceremoni i den turkiska hamnstaden turkiska Samsun vid Svarta Havet öppnade den turkiska ministern för transport och kommunikation, Binali Yildirim och hans ryske kollega, Maksim Sokolov, ett nytt transportnät. Tillsammans betonade de vikten av denna snabba handelsväg mellan Ryssland och Turkiet.

Avtalsparterna räknar med att under de kommande fem åren ökar mängden av transporterat gods via denna förbindelse till 300.000 ton.

– Denna nya färje- och tågförbindelse kommer att hjälpa oss att nå våra kommersiella mål. Detta blir dock ingen lätt uppgift, men det är något som vi kan uppnå, det är jag säker på, sade den turkiske premiärministern under invigningsceremonin. 

Båda länderna har slutligen ett gemensamt mål, att öka den totala andelsvolymen till 100 miljarder dollar år 2015. Ett onekligen ambitiöst projekt, men handelsvolymen mellan Turkiet och Ryssland uppgick redan under förra året till 330 miljarder dollar vilket motsvarar en ökning med tio procent jämfört med föregående år.