Schenker ska köra dagliga tåg till Kina

Foto: DB Schenker

Dagliga avgångar med godståg från Leipzig i Tyskland till Shenyang i Kina via den Transsibiriska järnvägen. Det blir verklighet från och med slutet av november.

DB Schenker Rail Automotive har fått i uppdrag att transportera fordonskomponenter till BMW:s monteringsanläggning i Shenyang i nordöstra Kina, en resa på närmare 1 100 mil.

– Resan tar 23 dagar, det är mer än dubbelt så snabbt som det tar via sjö och sedan landtransport till det kinesiska inlandet, säger Karl-Friedrich Rausch, ledamot i styrelsen för DB Mobility Logistics AG med ansvar för transport och logistik.

Resan går via Polen, Vitryssland och Ryssland till Kina. På resan måste containrarna lyftas med kran till olika lastbärare två gånger. Först till den ryska breda spårvidden vid den polsk-vitryska gränsen och sedan tillbaka till standardbredd igen vid den rysk-kinesiska gränsen.

DB Schenkers logistikcentrum i norra Leipzig är specialbyggt för att försörja BMW:s anläggningar i Shenyang och Rosslyn i Sydafrika med komponenter.

I centret hanteras cirka 8 000 olika komponenter från underleverantörer till BMW. De tas emot, paketeras och lastas i containrar för att levereras enligt krav, bland annat behandlas olika plåtdelar för att klara sjötransporter genom olika klimatzoner. När logistikcentret körs med full kapacitet kommer man att kunna lasta cirka 50 containrar om dagen.

DB Schenker är en av bilindustrins största logistikpartners över hela världen och transporterade cirka tre miljoner färdiga fordon på järnväg under 2010. Cirka 250 tåg transporterar dagligen komponenter eller kompletta nya bilar inom Europa.