Nordiska marknaden lockar fransmännen

Aurélie Devidal är en av flera projektledare för franska exportrådet Ubifrance på den nordiska marknaden. I årets franska samlingsmonter fanns också 12 leverantörer som letade beställare i Norden. Foto: Elmia

Den nordiska marknaden är annorlunda men intressant för franska leverantörer. I år ställde franska exportrådet Ubifrance ut på Nordic Rail för andra gången, med en samlingsmonter tillsammans med 12 företag.

– Många franska företag är intresserade av den nordiska marknaden. Det här är ett bra sätt för dem att få en bättre bild av läget här, säger Aurélie Devidal, projektledare för området infrastruktur, energi och miljöteknik på Ubifrance.

Franska exportrådet Ubifrance samlade 2009 för första gången ett antal franska leverantörer i en samlingsmonter på Elmia Nordic Rail, för att hjälpa dem in på den nordiska marknaden. Med gott resultat.

– Företagen var nöjda, så vi gör om det i år, säger Aurélie Devidal, och berättar att många franska leverantörer börjar som besökare på mässan och tar steget att bli utställare när de ser potentialen i den nordiska marknaden.

– Även om de nordiska länderna har skilda marknader är det en fördel att få in en fot på en av dem. Vi har sett att har man ett bra samarbete med till exempel en svensk kund är det lättare att få kontakter i de andra nordiska länderna. Här på mässan finns hela den nordiska marknaden representerad och en av våra uppgifter är att hjälpa till som match-makers mellan franska leverantörer och nordiska operatörer.

På frågan om vad de franska företagen upplever som största utmaningen med att exportera till Norden blir svaret tveklöst ”kulturskillnaderna”.

– De som har jobbat mot engelska och tyska marknaderna innan har det inte så svårt. Men för de som tidigare exporterat till Spanien och övriga södra Europa är omställningen större.  Man beter sig på ett annat sätt i norra Europa, under möten och när man tar kontakt.

Men kontakter har företagen i samlingsmontern i alla fall samlat på sig under mässans dagar. – Det har varit fullt av besökare i montrarna. En av utställarna fick till och med lov att hyra in en värdinna till montern för att kunna gå ifrån och äta lunch, säger Aurélie Devidal.