Omtvistade Stuttgart 21 byggs vidare

Byggandet av en ny station och det anslutande järnvägsprojektet fortsätter i Stuttgart. Här samlas polisen så att rivningen och byggandet av den nya stationen kan fullföljas utan störningar. Foto: Harald Bischoff

Trots enorma extra kostnader har Deutsche Bahns styrelse gett grönt ljus för det omstridda underjordiska stationsprojektet Stuttgart 21. Det betyder dock inte att alla problem är därmed lösta. Nu räknar järnvägsbolagets anställda i Stuttgart med kännbara sparåtgärder. De gröna vill göra bygget till ett valkampstema inför årets tyska parlamentsval. Nya massdemonstrationer planeras av demonstranterna.

Delstaten Baden – Württemberg och staden Stuttgart vägrar att stå för de extra kostnader som har orsakats av förseningar, ny planering och omförhandlingar. Företagsledningens förslag om att utvidga finansiella ramarna för projektet från 4,5 miljarder euro till 6,5 miljarder euro antogs i början av mars även av Deutsche Bahns så kallade uppsiktsråd (Aufsichtsrat), som därmed accepterade företagsledningen argument om att ett byggstopp skulle bli betydligt dyrare än fortsatt byggande.