Amtrak och Kalifornien bildar partnerskap i jakten på nya höghastighetståg

Foto: SignalPAD

Amtrak och California High-Speed Rail Authority går samman i sökandet efter beprövade höghastighetståg som kan fungera på ett säkert sätt i hastigheter upp till 220 kilometer per timme på både Amtraks nordöstra korridor och på Kaliforniens nya höghastighetskorridor.

Partnerskapet, med sina respektive HSR-program, kan skapa effektivitetsvinster genom att beställa tåg med liknande specifikationer och utveckla en amerikansk standard för HSR tåg som kan tillverkas och levereras inom landet - och för export. En offertförfrågan kan komma att utfärdas i september 2013 med en beställning under 2014.

– Höghastighetståg är rätt för Amerika och Amtrak arbetar med Kalifornien för att främja båda våra program, säger Amtraks vd Joe Boardman.

– När Amtrak sätter in nya höghastighetståg innebär det fler platser, högre hastigheter och en förmåga att dra nytta av den förbättrade infrastrukturen.

– Det handlar om att investera i 21:a århundradets "state-of-the art2 när det gäller höghastighetståg, säger vdn för California High-Speed Rail Authority, Jeff Morales.

– Vi är glada att kunna arbeta tillsammans med Amtrak och ser fram emot fortsatt samarbete i framtiden. Detta är en naturlig sak eftersom Amtraks nordöstra korridor och Kalifornien kommer att vara en förebild för alla amerikanska höghastighetslinjer.

– Samordnade order kommer att göra det enklare och mer attraktivt för höghastighetstågstillverkare att bygga fabriker här i USA, vilket ger nya arbetstillfällen och skapar dominoeffekter över hela den inhemska leveranskedjan. Slutresultatet innebär att allmänheten kommer att ha lättare, snabbare, mer energieffektiv passagerartrafik, säger Federal Railroads Joseph C. Szabo.