Höghastighetslinje öppnar mellan Barcelona och Figueres

Spaniens utvecklingsminister Ana Pastor fick sällskap av prins Felipe av Asturien, och tillsammans med premiärminister Mariano Rajoy och ordföranden för Kataloniens regionala regering Artur Mas, invigde man officiellt höghastighetslinjen mellan Barcelona Sants och Figueres Vilafant.

Nio turer körs dagligen i vardera riktningen på den nya linjen, varav åtta fortsätter till och från Madrid. Den tågbiljetten mellan Barcelona och Figueres finns att köpa för 20,20 Euro och 16,15 för returbiljetten.

Europeiska kommissionens representationskontor i Barcelona har punbicerat en kommuniké i vilken det står att höghastighetslinjen har genomförts tack vare "ett starkt stöd" av EU-medel.

Kostnaden för linjen från Madrid-Barcelona upp till franska gränsen, 804 km, det vill säga 673 från Madrid till Barcelona och 131 från Barcelona till Figueres, har uppgått till 12,5 miljarder Euro, varav 3,5 miljarder har tillhandahållits av EU: s medel för sammanhållningspolitik.

Den 9 januari startade trafiken, som drivs av Revenue Service, mellan Barcelona och Figueres och totalt har 2 400 passagerare använt sig av linjen sedan den invigdes.