Moskvas tunnelbana tar in anbud värda 18 miljarder dollar

Foto: Antares610

Den ryska regeringen planerar att tillkännage ett anbud för leverans av cirka 2 000 vagnar för stadens tunnelbana under 2014 till 2016.

Anbudet förväntas bli offentligt den 1 juni 2013. Moskvas myndigheter har för avsikt att köpa rullande materiel men också teckna kontrakt en operatör för en period av 35 år.

Enligt Moskvas borgmästare Maxim Liksutov, som har ansvar för stadens transportväsende, planerar Moskva att köpa in 3 500 nya tunnelbanetåg, en investering på 500 miljarder rubel, motsvarande 18 miljarder dollar, fram till 2020.

Det finns en möjlighet att Moskvas tunnelbana kan välja upp till tre tillverkare av rullande materiel. Nya tåg kommer att användas främst för de nya linjer som planeras för idrifttagning under de kommande åren.

Bland de potentiella budgivarna är 15 företag, bland annat Metrovagonmash, del av Transmashholding, franska Alstom, Uralvagonzavod  tillsammans med den kanadensiska Bombardier, St Petersburgs Zao Vvagonmash och Oao oktober Evrz, tyska Siemens, spanska Caf , tjeckiska Skoda, koreanska Hyundai, samt Hitachi.