EIB-lån till Quitos första tunnelbanelinje

Foto: EIB

Europeiska investeringsbanken lånar ut 200 miljoner Euro till Republiken Ecuador för att finansiera Quitos första tunnelbanelinje. EIBs vice ordförande Magdalena Álvarez Arza och statssekreteraren för offentliga finanser vid finansministeriet i Republiken Ecuador, William Vásconez undertecknade låneavtalet i Luxemburg nyligen. Ett avtal om projektet undertecknades även av EIBs borgmästare i Quito, Augusto Barrera och vd:n för statliga Empresa Pública Municipal Metro de Quito, Edgar Jacome.

EIBs vice ordförande Magdalena Álvarez Arza, som är ansvarig för bankens verksamhet i Latinamerika, betonade att EIB är glad över att bidra till finansieringen av Quitos första tunnelbanelinje, som ger säker och effektiv transport åt mer än 400 000 personer per dag, och på samma gång ger staden en ny skjuts framåt med att främja handel, turism och den allmänna ekonomiska aktiviteten.

Hon fortsatte med att säga att projekt som Quitos tunnelbana har högsta prioritet för EIB, eftersom de hjälper organisationen att uppfylla sitt mål med att främja integrerade hållbara städer och samhällen vilket i slutändan förbättrar människors livskvalitet.

Detta Eurolån på 200 miljoner kommer att användas för att finansiera bygget av den nya 22,5 km långa tunnelbanelinjen, 15 stationer och en underhållsdepå samt förvärv och montering av rullande materiel. Projektet utgör en del av en lokal och nationell plan för att främja hållbar utveckling och förbättra människors livskvalitet.

Den nya linjen kommer att bidra till att lindra trafikstockningarna i Ecuadors huvudstad och dess förorter, effektivisera kollektivtrafiken, minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen av växthusgaser. Projektet beräknas vara klart under tredje kvartalet 2016 och kommer att tas i bruk i början av 2017. Projektet kommer att samfinansieras med andra internationella finansinstitut som Interamerikanska utvecklingsbanken och Corporación Andina de Fomento.