Nya japanska Supertåg flyger i 500 kilometer i timmen

Franska höghastighetståg kommer att få verklig utmanare. Snart kommer japanska tillverkare att presentera ett nytt fantastisk tåg, som inte bara är världens snabbaste - men som också lyfter från skenorna.

Det är JR Tokai, det största av Japans sju privata järnvägsbolag, som har presenterat en prototyp av sin nya Lo-serie. Tåget kommer att drivas av magnetisk levitation - så kallad maglev-teknik - och "flyga" mellan Tokyo och Nagoya, på kraftfulla magneter.

Maglev-tåg har under provningarna satt världsrekord med 581 kilometer i timmen, men under normal trafik det kommer att hålla hastigheten till 500 kilometer i timmen, skriver Asahi Shimbun. Det slår världens för närvarande snabbaste hjul tåg, franska TGV, som normalt når endast 320 kilometer i timmen.

Magnetteknik gör det möjligt för tåget att färdas väldigt smidigt och mycket tystare än tåg på hjul. JR Tokai förväntas ha ett tåg för 1 000 passagerare klara att tas i drift 2027. Bolaget planerar att förlänga linjen till från Nagoya till Osaka 2045