Deutsche Bahn hjälper konkurrent

Foto: Markku Björkman

Deutsche Bahn vill hjälpa en av sina konkurrenter, Östtyska Järnvägarna, ODEG, att få igång sin verksamhet. ODEG fick nyligen rättigheterna att bedriva passagerartrafik på två regionala expresslinjer, men företaget har inte tillräckligt med tåg.

Arnulf Schuchmann, chef för ODEG hade anledning att vara glad för licensen, men samtidigt var det en stressfull situation då det saknades tåg för att bedriva verksamheten.

Minst 16 lok och 64 vagnar behövdes snarast. Östtyska Järnvägarna fick rättigheter att köra två regionala expresslinjer i Berlin och i delstaten Brandenburg. Trafiken är planerad att komma igång den 9:e december, men av de 16 nödvändiga fyrvagnstågen endast ett fåtal i bästa fall tillgängliga - i värsta fall inte något.

Nu hjälper den tyska järnvägen, Deutsche Bahn, sin konkurrent. ODEG får låna 10 tåg med lok samt personal på cirka 70 personer från DB i december. Bakgrunden till bristen på rullande material är ett försenat godkännande av inköp av 16 nya dubbeldäckare för ODEG från tillverkaren Stadlers Pankow.