Deutsche Bahn beställer sex nya tåg från Görlitz

Foto: Bombardier

Deutsche Bahn har beställt nya tvåvåningståg av Bombardier. Koncernen meddelade nyligen att Görlitzer vagnfabrik levererar fem dubbeldäckade tågsätt bestående av två motorvagnar och två eller tre så kallade mellanvagnar för runt 50 miljoner euro.

Med sitt bud vann Bombardier kontraktet, att bygga tågset för de nordöstra järnvägslinjerna i Tyskland, i konkurrens med andra europeiska tillverkare. Bombardiers Görlitzer-anläggning levererar tågen efter halvårsskiftet 2014.

Målet är att under sommarmånaderna lätta på trängseln för alla som vill ta sig till Östersjön. Tågen är också speciellt byggda för detta ändamål. En av mellanvagnarna är utrustad med utrymme för med 36 cyklar och separat bagage utrymme.

Tågen körs med en maxhastighet av 160 kilometer i timmen genom de tyska delstaterna Brandenburg, Berlin, Mecklenburg-Vorpommern och Sachsen-Anhalt på sin väg till Östersjön och omvänt. Tidigare Görlitz-chef och numer vice chef för Bombardier, Roman Müller, berömmer den höga komforten som erbjuds i dessa nya tvåvåningståg.