RZD säljer tillgångar för 3,9 miljarder dollar

Foto: RZD

Den ryska järnvägsjätten RZD planerar ta in 118 miljarder rubel, motsvarande 3,9 miljarder dollar, från försäljning av tillgångar under 2012-2013, enligt källor nära företaget.

Vid slutet av innevarande år planerar RZD att sälja 25 procent i Freight One, Rysslands största järnvägstransportör, 75 procent av aktierna i Zheldorremmash, som är Rysslands största företag för reparation och underhåll av järnvägsmateriel, samt 50 procent av aktierna i Roszheldorproject , det största ryska företaget för konstruktion och återuppbyggnad i den ryska järnvägssektorn.

Det finns också en möjlighet till försäljning av 50 procent av aktierna i Transcontainer, Rysslands operatör av containerfrakt på järnväg, men något slutligt beslut om denna affär inte tagits.

Ryska analytiker tror att 25 procent av aktierna i Freight One kan vara den mest attraktiva tillgången som är till salu och priset uppskattas till 40 miljarder rubel.

Försäljning av RZDs icke centrala dotterbolag är nästa steg i reformen av företaget.

Arkady Dvorkovich, Rysslands vice premiärminister sade i en intervju med den ryska affärstidningen Vedomosti, att regeringen nu överväger att reformera RZD och göra det till ett renodlat infrastruktur och logistikföretag.