SJ och Telia inleder 4G-samarbete

SJs vd Jan Olson och Telias vd och koncernchef Lars Nyberg firar det nya samarbetet. Foto: Stefan Nilsson/SJ

SJ och Telia har ingått ett strategiskt partnerskap för kommunikationstjänster som innebär att Telia bygger 4G längs sju av Sveriges mest trafikerade tågsträckor. Det ska betyda snabbare internet och mindre störningar vid mobilsamtal för resenärerna.

SJ och Telia ska även gemensamt utveckla kommunikationslösningar för SJ:s kunder och medarbetare.

De sju sträckorna som får förbättrad internet- och mobilkapacitet är Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Örebro norr om Mälaren, Stockholm-Örebro söder om Mälaren, Stockholm-Sundsvall, Laxå-norska gränsen och Nässjö-Falköping.

Utbyggnaden sker etappvis till december 2013. SJ och Telia kommer även att upprätta ett gemensamt innovationsforum som ska utveckla och testa exempelvis mobila lösningar för biljettbokning, betalning, trafikinformation, reseplanering och underhållning.

– Att internet och mobilsamtal fungerar ombord på tåget är en av de viktigaste frågorna för våra resenärer. Nu samlar vi hela vårt behov av moderna kommunikationslösningar. Tillsammans med Telia utvecklar vi mobila lösningar som kommer både resenärerna och vår personal till godo, säger Jan Olson, vd för SJ, i en kommentar.

Samarbetsavtalet löper på fem år och innebär att Telia utvecklar en ny kommunikationsplattform för hela SJ:s organisation, bland annat all mobiltrafik, nationella och regionala nätverk som WAN och LAN.