Antalet döda i tågolyckan på Stora Bält-bron har ökat till åtta

Bron över Stora Bält förbinder Fyn i väst och Själland i öst stängdes efter olyckan för biltrafik den 2 januari 2019. Polisen uppmanade invånare i trakten att låta räddningsfordon röra sig utan hinder i området. Olyckan hände runt 07.30 på morgonen den 2 januari 2019 när tåget var på väg över bron till Fyn. Bron öppnades igen för biltrafik dagen efter olyckan. Foto: Wikipedia, kredit: Henrik Sendelbach

Åtta personer har hittills förlorat sina liv i en tågolycka på danska bron över Stora Bält. Polisen hittade ytterligare 2 döda i de förstörda vagnarna.

Sammanlagt dödades fem kvinnor och tre män. Ingen av dem var barn, säger polisen. 

Enligt DSB befann sig 131 resenärer och tre anställda ombord på tåget när det färdades. De tre anställda, däribland föraren är oskadade. 

Räddningsmanskap, polis och andra myndigheter inledde arbetet med att klarlägga situationen och olyckans omfång.

Ett kriscenter har upprättats i Nyborg, dit evakuerade passagerare fördes. Polisen uppmanade också passagerare på olyckståget att ta kontakt med sina anhöriga och berätta hur de har det.

Passagerartåget träffades av ett eller flera föremål på bron, när det passerade Deutsche Bahns mötande godståg.

Enligt danska Jyllandsposten var det uppenbarligen en trailer från godståget som blåstes av och som orsakade olyckan. Haverikommissionens chef, Martin Puggaard, sade till Ekstrabladet att man inlett arbetet med att samla in data, intervjuer och säkrat de svarta lådorna på tågen, som kan ge information om vilken hastighet tågen höll och när de bromsades.

Puggaard vill inte spekulera i varför trailern fallit av vagnen vid torsdagsmorgonen pressträff. Polisen i Odense sade att olycksorsaken fortfarande är okänd och att man inte är beredd att komma med några delteorier.