Åtta döda i tågolyckan på Stora Bält-bron

Bron över Stora Bält förbinder Fyn i väst och Själland i öst, och stängdes för biltrafik den 2 januari 2019. Polisen uppmanade invånare i trakten att låta räddningsfordon röra sig utan hinder i området. Foto: Wikipedia, kredit: Henrik Sendelbach

Åtta personer har hittills förlorat sina liv i en tågolycka på danska bron över Stora Bält. Polisen hittade ytterligare 2 döda i de förstörda vagnarna.

De omkomna var fem kvinnor och tre män. Ingen av dem var barn, säger polisen. 

Enligt DSB befann sig 131 resenärer ombord, samt tre personer i personalen.

Olyckan hände runt 07.30 på morgonen den 2 januari 2019 när tåget var på väg över bron till Fyn.

Räddningsmanskap, polis och andra myndigheter inledde arbetet med att klarlägga situationen och olyckans omfång.

Ett kriscenter har upprättats i Nyborg, dit evakuerade passagerare fördes. Polisen uppmanade också passagerare på olyckståget att ta kontakt med sina anhöriga och berätta hur de har det.

Passagerartåget träffades av ett eller flera föremål på bron, när det passerade Deutsche Bahns mötande godståg.

Enligt danska Jyllandsposten var det uppenbarligen en tom trailer från godståget som blåstes av och som orsakade olyckan. Haverikommissionens chef, Martin Puggaard, sade till Ekstrabladet att man inlett arbetet med att samla in data, intervjuer och säkrat de svarta lådorna på tågen, som kan ge information om vilken hastighet tågen höll och när de bromsades.

Puggaard vill inte spekulera i varför trailern fallit av vagnen vid torsdagsmorgonen pressträff. Polisen i Odense sade att olycksorsaken fortfarande är okänd och att man inte är beredd att komma med några delteorier.