Rekord för nyårsresandet till Norrland

Foto: SJ

Resandet med SJs tåg på sträckan Stockholm-Sundsvall-Umeå ökar med 25 procent under nyårshelgen, jämfört med fjolåret. Även storstäderna lockar till resande och Stockholm-Malmö-Köpenhamn är en populär sträcka. Totalt ser SJs jul- och nyårsresande ut att öka med 13 procent, jämfört med i fjol.

– Årets nyårsraket och den sträcka som står för den enskilt största ökningen är från Stockholm via Sundsvall till Umeå. Här har tågresandet under nyårshelgen gått upp med hela 25 procent, jämfört med fjolåret, säger Tobbe Lundell, tf presschef vid SJ.

Nyårshelgen lockar till resande i allt högre utsträckning, och flera av resorna går norrut. Utöver Sundsvall-Umeå väljer många av SJs resenärer att också resa från Göteborg och Stockholm till Luleå och Narvik (+4 procent). Fler resenärer än tidigare föredrar tåget framför övriga färdmedel, och hos SJ ser resandet för perioden 21-31 december ut att öka med 13 procent, jämfört med samma period i fjol.

– Fredagen den 28 december är nyårshelgens största resdag, och en del av våra avgångar är sen tidigare helt slutsålda. Den som är ute i sista minuten och letar biljetter kan ändå hitta bra alternativ, men det gäller att vara lite flexibel. Ett tips är att resa under självaste nyårsafton, då finns det fortfarande bra biljetter kvar, säger Tobbe Lundell.

Utöver Norrland lockar även storstäderna till resande. Sträckan Stockholm-Malmö-Köpenhamn toppar SJs lista över nyårshelgens mest populära resmål. Andraplatsen kammar Stockholm-Göteborg hem, följt av Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg på tredjeplats.