Nederländskt järnvägsbolag ger kompensation till Förintelsens överlevande

Minnesmöte i holländska transitlägret Westerbork efter Andra världskriget. Foto: Flickr.

Det nederländska statliga järnvägsbolaget Nederlandse Spoorwegen, NS, kommer att betala ersättning till överlevande från Förintelsen och deras familjer, efter anklagelser om att företaget gjorde miljonvinster genom att transportera judar till dödsläger under Andra världskriget.

I ett uttalande den 18 december erkände det statligt ägda NS att företaget "inte kan nonchalera" sitt förflutna när det gäller ett mörkt kapitel ”i vårt lands och vårt företags historia."

Överlevande från Förintelsen, Salo Müller, vars föräldrar arresterades och transporterades till holländska transitlägret Westerbork, och sedan vidare till Auschwitz, har anklagat NS för att tjänat miljoner genom kollaboration med Nazitysklands armé under Andra världskriget.

Den pensionerade fysioterapeuten för Ajax fotbollslag, som var fem år gammal när hans föräldrar fördes bort av tyska ockupationsmakten och mördades 1942, hade hotat med att stämma NS för ersättningen.

Det har rapporterats i de nederländska medierna att järnvägsföretaget NS erhöll omvärderat cirka 2,5 miljoner euro i form av vinst från dessa transporter.

- Nazisterna stal judiska familjernas värdesaker inklusive guld och använde det för att betala NS, sade Müller till tidningen The Volkskrant.

- NS visste om det här och gick ändå med på att transportera alla dessa människor i boskapsvagnar till dödslägren. Och under de gångna 75 åren har NS inte gjort någonting för att kompensera denna oerhörda förbrytelse på individnivå. Det är oacceptabelt, sade Müller.

Järnvägsbolaget, som för några år sedan bad om ursäkt för sin roll för deportationerna, meddelade nyligen att man kommer att inrätta en kommission för att rekommendera hur företaget ska kunna kompensera "överlevande och deras närmaste familjemedlemmar" på moraliska grundvalar.

Den 82-årige Müller meddelade nyligen att han träffade NS:s VD Roger van Boxtel och blev ombedd att hjälpa till med urvalet av de personer som kan tänkas vara berättigade till ersättningen, som trots allt kan betraktas endast som symbolisk.