SSAB renoverade marknadshallen vid Tallinns centralstation

Marknadshallen, som står vid Tallinns centrala järnvägsstation, har fått ett tak av GreenCoat® stål, som fungerar som ett unikt, centralt element och betonar det hållbara byggnadskonceptet samtidigt som det skapar en modern och mångsidig ny marknadsplats. Illustration: KOKO-Architects
Nya marknadshallen har också tilldelats utmärkelsen -2017 Construction of the Year Award- av Estlands Association of Architectural and Consulting Engineering Companies , EAACEC.  Illustration: KOKO-Architects

SSAB deltog i återuppbyggnaden av den karaktäristiska historiska estniska marknaden mellan huvudstaden Tallinns centralstation och Kalamaja. Baltic Station marknaden ligger i norra Tallinn mellan stadens centralstation och det populära bostadsområdet Kalamaja.

SSAB är känt för att samarbeta med innovativa och prisbelönta arkitekter som brinner för att skapa hållbara byggnader. Ett färskt exempel på detta är KOKO architects och deras ombyggnad av marknaden vid Baltic Station Market i Tallinn, Estland. Det nya ”sågtandade” taket på marknaden är tillverkat med plåtpaneler av hållbart GreenCoat® färgbelagt stål.

GreenCoat® färgbelagt stål som används på Baltic Station Market har en beläggning som baseras på en bio-baserad teknik (BT), där den traditionella fossilbaserade oljan ersatts med svensk rapsolja. Denna patenterade beläggningsteknik är för närvarande den enda i sitt slag på marknaden.

-Det sågtandade taket är speciellt, på grund av sin storlek och den stora yta som behövs för att motstå starka stormar, skyfall och vikten av all snö som samlas under vintern – utan att kräva extra underhåll. Dessutom var det mycket viktigt för oss att materialet producerades på ett miljövänligt sätt. Det fick oss att välja GreenCoat®-stål som det bäst lämpade materialet, förklarar Andrus Kõresaar, delägare i KOKO architects. 

Under byggnadstiden fick GreenCoat® beröm för den enkla hanteringen och den låga värmeutvidgningen, som bidrog till att bevara de rena linjerna. Den bergsgrå kulören (Mountain Grey) valdes ut i ett stort färgbibliotek och hjälpte till att skapa ett utseende som harmoniserar med de många andra materialen i den nya byggnaden.