Jul- och nyårsresandet ökar med 13 procent

Foto: SJ

Allt fler resenärer reser med tåget över julhelgen. Hos SJ ser jul- och nyårsresandet ut att öka med 13 procent, jämfört med fjolåret. Flera av SJs mest populära avgångar är redan slutsålda, och bokningstrycket är störst under fredagen den 21 december.

Julhelgen är tillsammans med midsommarhelgen årets största resehelg. Hos SJ har bokningen av jul- och nyårsresande för perioden 21-31 december ökat med 13 procent, jämfört med samma period i fjol. Fredagen den 21 december är den enskilt största resdagen hos SJ. Några av de mest uppbokade sträckorna inför julen är Göteborg-Stockholm-Narvik, Stockholm-Malmö-Köpenhamn samt Stockholm-Åre. Detta är sträckor där flera av avgångarna redan hunnit bli helt slutsålda

– Trycket efter resor är högt, och vi ser att fler resenärer än tidigare väljer tåget. För de resenärer som ännu inte hunnit boka sin julresa, är det hög tid att göra det nu. Det finns fortfarande goda möjligheter att fynda biljetter om man har möjlighet att resa på julafton, alternativt torsdagen innan, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

De svenska storstäderna fortsätter att locka flest resenärer. Stockholm toppar återigen listan över julhelgens mest populära resmål, följt av Göteborg och Malmö. Bland årets bubblare återfinns Uppsala, Lund och Sundsvall.

– Vi ser att våra resenärer i år reser både längre och med en ökad komfort. Räknat per person reser vi nära dubbelt så långt under julhelgen, jämfört med övriga tider på året. Samtidigt ser vi att allt fler reser i första klass under julhelgen, säger Tobbe Lundell.

SJ ser även en fortsatt stark efterfrågan på resor norrut. Utöver att resorna till Jämtland och övre Norrland är två av SJs mest uppbokade, så återfinns fler norrländska destinationer på SJs lista över de resmål som ökat mest i popularitet. Listan toppas av Umeå, följt av Sundsvall, Åre samt Östersund.