Škoda Transport ersätter äldre IC-tåg i Tyskland

Nya Skoda 109E för bayerska DB Regio på Innotrans. Foto: Wikimedia, kredit: FelixM

De nya enheterna är utrustade med trycktäta hytter som gör det möjligt att köra igenom tunnlar med hög hastighet samtidigt med mötande höghastighetståg. De trycktäta hytterna bidrar till bekväm och fridfull resa.

EBC-byrån har tilldelat Škoda Transportation ett TSI-certifikat för tågtillverkarens lokomotiv av typ 109E3 med rätt att trafikera på tyska höghastighetssträckan mellan München och Nürnberg.

Fordonen kommer att ersätta gamla InterCity- tågsätt under våren 2019. De nya tågens fullständiga lansering beräknas börja i juni 2019.

- Erhållandet av tillståndsbeviset är en extraordinär framgång. Att kunna slutföra detta tekniskt och ekonomiskt komplicerade projekt 2019 är en prioritet för bolagets nya styrelse under den nya ägaren, investerings- och finansgruppen PPF , som i framtiden kommer att bistå våra affärsplaner på den europeiska marknaden, förklarade Petr Brzezina, Skoda Transports styrelseordförande och VD.

Škoda Transportation har tillverkat sex moderna, regionala högkapacitets-tåg, inklusive sex lokomotiv, för den tyska operatören Deutsche Bahn Regio. Dessa push and pull-tåg är konstruerade för drift längs de viktigaste bayerska bansträckorna mellan Nürnberg - Ingolstadt - München.

Tågen klarar av att köra sträckan mellan München och Nürnberg på en timme och 45 minuter. Det nya 109E3 är bara 30 minuter långsammare än Deutsche Bahns snabbaste höghastighetståg ICE.