Nya järnvägsförbindelser utreds för sydöstra Finland

Finlands kommunikationsministerium utreder en järnvägsförbindelse som skulle gå från Helsingfors-Vanda flygplats till östra Finland, via Borgå och Kouvola. Foto: VR

Finlands kommunikationsministerium utreder en tågförbindelse österut via städerna Borgå och Kouvola, medan man i Östnyland, en region som ligger öster om Helsingfors, har under många år har jobbat för tåg österut via Borgå och Lovisa. Nu måste östnylänningarna göra en egen utredning, skriver Svenska Yle.

Kommunikationsministeriet utreder en järnvägsförbindelse som skulle gå från Helsingfors-Vanda flygplats till östra Finland, via Borgå och Kouvola.

Utredningen ska bland annat ta ställning till hur förbindelsen skulle påverka resetiden, till den potentiella mängden resenärer och till vilka behov näringslivet har. Den ska bli klar innan årets slut.

Orsaken till att utredningen nu görs är enligt Svenska Yle, att de östfinska kommunerna har lobbat hårt för en tågförbindelse hos kommunikationsminister Anne Berner. Också historiska turiststaden Borgå är med på ett hörn.