Stockholm-Hamburg med tåg på sex timmar

Arkivbild

Miljöpartiet går till val på att Sverige ska bygga höghastighetståg som kan köra 320 kilometer i timmen. Det rapporterar SvD i en partiledarintervju med klimatminister Isabella Lövin. Om höghastighetsjärnvägarna ska bli verklighet kommer det att leda till stora koldioxidutsläpp från bygget. Under många år kommer projektet att ha en negativ effektiv på klimatet.

– Vi måste kunna bygga ihop oss med det europeiska höghastighetsnätet, menar Isabella Lövin.

Trafikverket räknar i sina analyser att det i bästa fall kommer att dröja 19 år från byggstart, till dess att minskade flygresor och vägtransporter gör att projektet får en positiv effekt på miljön. I värsta fall kan det dröja 50 år. MP:s språkrör, klimatminister Isabella Lövin, är ändå en entusiastisk anhängare av projektet.

– Därför att vi måste tänka långsiktigt. När vi ser hur mycket flyget ökar, inte minst utrikes, måste vi tänka långsiktigt för att vi ska ha ett klimatsmart sätt att resa även i framtiden, säger Isabella Lövin när SvD intervjuar henne på tjänsterummet på UD i Stockholm.

– Sverigeförhandlingen har kommit fram till att om vi bygger snabbt kan klimatnyttan synas redan efter fyra år, säger Isabella Lövin.