Slovenska hamnen Koper får en ytterligare järnvägsförbindelse

Hamnen i Koper, som får en ytterligare järnvägsförbindelse, är också den viktigaste hamnen för Österrike som saknaren egna havshamnar. Foto: Port of Koper

Efter en fyraårig försening är Slovenien nu redo att starta ombyggnadsarbetet på andra järnvägssträckan mellan Divača och Adriatiska hamnen i Koper.

Återupptagandet av arbeten sker med anledning av ikraftträdandet av en särskild lag som offentliggjordes i Republiken Sloveniens officiella tidning. Lagen antogs av nationalförsamlingen i maj 2017, och medborgarna röstade för projektet i två folkomröstningar.

Förutom den rättsliga ramen har projektet också beviljats ett bygglov och ett projektteam har upprättats som för första gången i Slovenien kommer att ge civilt tillsyn över ett stort infrastrukturprojekt.

Sloveniens statssekreterare för infrastruktur, Jure Leben, sa att ett kontrakt har redan undertecknats med entreprenadbyrå 2TDK för byggande av tillfartsvägar. Han tillade att den andra förbindelsen är för närvarande landets största infrastrukturprojekt.