Serbien och Montenegro återuppbygger Belgrad – Bar-järnvägen

Minister för byggande, transport och infrastruktur Zorana Mihajlović, här tillsammans med Rysslands handelsrepresentant i Serbien Andrej Nikolajevič Hripunov, vid ett tidigare möte om utvecklingen av serbiska järnvägens infrastruktur. Foto: kredit: RŽD Internešenel.

Serbiens vice premiärminister och minister för byggande, transport och infrastruktur, Zorana Mihajlović, meddelade i början av augusti att den serbiska delen av järnvägslinjen från Belgrad till montenegrinska hamnen i Bar kommer att återuppbyggas senast 2021.

Ministern sade under ett officiellt besök i Montenegro att Serbien avser att intensifiera arbetet för bättre infrastrukturförbindelser med Montenegro, både bilateralt och regionalt. Vid samma tillfälle tecknade de två länderna ett samförståndsavtal om genomförandet av infrastrukturprojekt.

Serbien har redan byggt en 77,6 kilometer lång järnvägssträcka mellan Resnik och Valjevo.

Mihajlović meddelade att den återstående sträckan från Valjevo till den montenegrinska gränsen kommer att slutföras i slutet av 2020 eller början av 2021.

Förutom dessa infrastrukturförbättringar framhöll Zorana Mihajlović också vikten av samarbete mellan de två länderna när det gäller avlägsnande av så ”kallade icke-fysiska hinder, genom inrättandet av gemensamma gränsövergångar, såsom i Bijelo Polje, eftersom det är oacceptabelt att godståg tvingas att vänta åtta timmar eller mer vid gränsövergången”.

Hennes montenegrinska kollega Osman Nurković sade att Montenegro hittills har återställt mer än 40 procent av linjen på sitt territorium och säkrat 70 miljoner euro i form av lån och bidrag till återuppbyggnadsarbetet.

Källa: IRJ