Tyskland automatiserar järnvägsnätet

FR v : Kay Uwe Arnecke, Ronald Pofalla, Dr. Peter Tschentscher, Dr. Roland Busch. Foto: Siemnes

Siemens, Deutsche Bahn och Hamburg har tecknat ett samarbetsavtal för "Digital S-Bahn Hamburg". Hamburg blir pionjär inom digitaliserad drift i det tyska järnvägsnätet. Enligt avtalet är den 23 kilometer långa sträckan på S-Bahnlinjen 21 mellan stationerna Berliner Tor och Bergedorf / Aumühle som kommer att få automatiserad drift. Fyra tåg kommer också att vara utrustade med den nya tekniken. De tre partnerna har gått med på att dela kostnaderna på cirka 60 miljoner euro.

I oktober 2021, när Hamburg kommer att vara värd för världskongressen för intelligenta transportsystem, ITS, kommer dessa fordon att vara i full drift.

– I Hamburg startar vi digitaliseringen ett av våra viktigaste S-Bahn-nätverk. Detta är en milstolpe i vårt framtidsorienterade program "Digital Tracks for Germany". Projektet kommer att vara en viktig referens för att utforma och utveckla de intelligenta och klimatvänliga järnvägsnät som vi behöver, särskilt i stora städer, säger DB-styrelseledamot för infrastruktur, Ronald Pofalla.