Samtal om Koreas järnvägar i Panmunjom

KTX, ett koreanskt snabbtåg anländer till Seoul. Foto: Wikipedia, kredit: Subway06

Representanter från Syd- och Nordkorea diskuterade nyligen samarbete kring båda ländernas järnvägar och om att knyta samman och modernisera de båda staternas järnvägar som en del av ansträngningarna att följa upp avtalet från deras senaste toppmöte.

För Sydkorea kan en återförening av järnvägarna betyda ett ekonomiskt lyft då landets industriprodukter kan transporteras på järnväg hela vägen till Europa.

Mötet började nyligen på södra sidan av byn Panmunjom. Sydkorea skickade en delegation med tre medlemmar ledd av vice- transportministern, Kim Jeong-ryeol. Hans nordkoreanska kollega var vice järnvägsminister Kim Yun-hyok.

Mötet varade ungefär en timme och ytterligare efterföljande samtal pågår om detaljer, meddelade det sydkoreanska ministeriet.

De fortsatta samtalen förväntas fokusera på anslutning och modernisering av ländernas järnvägar som sträcker sig över den interkoreanska gränsen i den västra och östra delen av den koreanska halvön.

I den västra regionen finns redan järnvägar, även med anslutning till Nordkorea. De förbinder södra Seoul med nordvästra gränsstaden Sinuiju på nordsidan, men dessa sträckor behöver moderniseras för tillförlitlig drift.

Järnvägsförhandlarna väntas också diskutera en sammanbindning av båda ländernas järnvägar i den östra regionen. Även där sträcker sig järnvägen över den interkoreanska gränsen. Sträckan Gangneung-Jejin är fortfarande avskuren sedan kriget 1950-53.

Parterna kom nyligen överens om att tillåta återföreningar av familjer som separerats av kriget. De lovade också att bilda gemensamma team under de kommande asiatiska spelen.

Sydkorea har nyligen anslutit sig till International Organization for Railway samarbete (ORC), vilket gör det möjligt att ansluta dess järnvägar till Transsibiriska järnvägen genom Nordkoreas territorium.

Sydkorea hoppas kunna transportera sådant gods till Europa via Transsibiriska järnvägen, som idag skickas den längre sjövägen. Enligt en talesman för de ryska järnvägarna, Gennadij Bessonov, är Ryssland helt överens om att ansluta den Transkoreanska järnvägen till den Transsibiriska sträckan.

Källa: Nyhetsbanken