Brightline vill ha en höghastighetslinje mellan Orlando och Tampa

Fem Brightline-tåg vid depån i West Palm Beach, Florida. Foto: Wikipedia, kredit: Patrickhamilton-brightline

Amerikanska tågoperatören BRIGHTLINE, som nyligen började bedriva passagerartjänst mellan Miami och West Palm Beach, har bekräftat att företaget har lämnat in ett förslag till Floridas transportmyndigheter om utveckling och byggandet av en höghastighetslinje mellan Orlando och Tampa.

Delstatsministeriet Florida Department of Transportation (FDOT) och Central Florida Expressway Authority (CFX) mottog ett förslag om arrende av delstatens egendom med syftet att bygga en höghastighetskorridor parallellt längs interstate motorväg 4.

FDOT meddelade att myndigheten initierar en öppen och transparent upphandlingsprocess för alla intresserade privata intressenter på grundval av förslaget.

- Som en av landets snabbast växande regioner är Tampa Bay en naturlig region för Brightline, sade Patrick Goddard, Brightlines VD.

- Invånarna, besökarna och ekonomin i vår delstat kommer att dra enorm nytta av ett fullt utvecklat passagerarsystem som inkluderar vår nuvarande verksamhet i södra Florida och vår framtida linje till Orlando. Vi är för närvarande engagerade i en RFP-process, vilket är det första steget som krävs för att förlänga linjenätet till Tampa Bay-regionen.

Brightline skapades ursprungligen med avsikt att tillhandahålla höghastighetsservice från Miami till Orlando. Brightline började inledande tjänster mellan West Palm Beach och Fort Lauderdale den 13 januari, service som förlängdes till Miami Central den 19 maj, med parallellspår vidare till Orlandos flygplats. Detta arbete startar senare i år.

Floridas guvernör Rick Scott tilldelade 2,3 miljarder dollar federala medel för utveckling av en höghastighetslinje mellan Orlando och Tampa, och så småningom till Miami redan i februari 2011.

Scott beskrev Brightlines initiativ som "en spännande utveckling för Orlando, Tampa och hela vår gemenskap".

- Genom privata investeringar ser vi till att detta stora projekt innebär inga finansiella risker för Floridas skattebetalare, underströk Scott.