De vill se en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm

Oslo Centralstation. Foto: Christer Wiik

Nyligen bjöd bolaget Oslo-Sthlm 2.55 in ett 20-tal företag till Stockholm för att diskutera förslag för hur en bättre järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm skulle kunna byggas, finansieras och betalas. Det skriver Jonas Karlsson, vd Oslo-Sthlm 2.55, i bolagets nyhetsbrev.

Jonas Karlsson skriver vidare i nyhetsbrevet:
”Vårt gemensamma arbete har lett fram till en idé om hur olika aktörer kan bidra och ta helhetsansvar. Hur de som har bäst möjlighet att påverka varje del också tar ansvar för den. Tillsammans är vår ambition att presentera ett förslag som stora näringslivsaktörer tror är möjligt och som vi tror kan bidra till att lösa en av våra stora politiska utmaningar - att finansiera de stora behov av infrastruktur som vi ser framöver.
Tillsammans har vi arbetat för att hitta lösningar för hur man ska kunna bygga järnvägen snabbare och hitta intäkter som gör att inte alla kostnader ska betalas med skattemedel.
Vi har också arbetat fram ett upplägg som inte innebär att staten eller samhället i slutändan står ensam med hela risken. Det är nu ett år sedan vi utlyste den RFI (Request for information) som lett fram till arbetet. Det har varit en givande och tagande.
Det har handlat om att hitta goda exempel och diskutera vad som är affärsmässigt möjligt och vad som är politiskt möjligt. I slutändan står vi nu här med ett förslag för hur en bättre järnvägsförbindelse mellan huvudstäderna kan bli verklighet. Det hade inte varit möjligt utan all hjälp vi fått från alla de företag som bidragit i arbetet”

Jonas Karlsson påminner även om att Oslo-Sthlm 2.55 kommer att vara på plats under årets Almedalsvecka på Gotland. 
”Den andra juli klockan 11:00 på Clarion Hotel Wisby, kommer vi att presentera vårt förslag. Det är ett spännande och väldigt unikt arbete”, skriver Karlsson.