Går till val på att busslinje 4 ersätts med spårväg

Foto: Holger Ellgaard

Miljöpartiet agerar i Stockholms läns landsting

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting går till val på att se till att busslinje 4 ersätts med spårväg.

– Ska det bli av måste landstinget engagerar sig i planeringen när det gäller att rusta upp Västerbron och förbereda den för spårtrafik, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

Busslinje fyra är idag Sveriges mest trafikerade busslinje. Stockholm växer och fler måste åka kollektivt om vi ska klara klimatmålen och resenärerna ska komma fram.

– Trängsel är ett stort problem och därför är det rätt läge att gå från buss till spårlösning, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

Spårtrafik på Västerbron är dock inget nytt. Fram till högertrafikomläggningen 1967 så trafikerades bron av spårvagnar.

– Västerbron byggdes ursprungligen för spårtrafik. Att den togs bort var i linje med den tidens politik att införa bilen på bred front i våra städer. Idag behöver Stockholmsregionen en mer hållbar lösning, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

Miljöpartiet är även kritiska mot alliansstyret i landstinget som tidigare anslagit utredningsmedel för konvertering av linje 4 till spårvagn men sen dragit tillbaka projektet. Trots satsningar på bättre framkomlighet och mindre trängsel på buss 4 så är busslinjen hårt belastad. Det behövs mer än effektiviseringsåtgärder på en buss som har över 60 000 påstigande resenärer varje dag.