Tågdepån i Älvsjö prisad

Tågdepån i Älvsjö blev vinnare av Stockholms läns landstings Miljöpris 2016. Foto: Christer Wiik

Vinnare av Stockholms läns landstings Miljöpris 2016 blev tågdepån i Älvsjö som tagit fram en ny klimatsmart metod för att avisa pendeltåg under vintertid. Det skriver SLL i sitt nyhetsbrev.

Den nya metoden använder riktade luftbälgar för att avisa tågen där det behövs. Tidigare värmdes 18 900 kubikmeter luft upp till 35 grader för att få bort isen under pendeltågen, vilket också innebar att ingen kunde arbeta i lokalen under tiden. Den nya metoden begränsar istället mängden varmluft till 2 500 kubikmeter – det vill säga till just det område under tågen som behöver avisas.

Innovationen innebär en minskad koldioxidbelastning på atmosfären som motsvarar virka 50 ton per år samt en minskad energikostnad med en halv miljon kronor om året. Miljöprisjuryn framhöll i sin motivering att den nya metoden har löst ett komplicerat problem och gjort pendeltågstrafiken mer driftsäker under vintertid. Avisningen går numera dubbelt så fort.Det är tredje gången som det årliga miljöpriset delas ut. Syftet är att stimulera och uppmärksamma goda exempel i landstingsfinansierat miljöarbete.