SJ: "Hårt bokningstryck på påskresor"

Foto: Kasper Dudzik

Fler än tidigare väljer att resa med tåg under påskhelgen. Hos SJ är nattågen norrut mot Åre och Riksgränsen inför helgen slutsålda liksom merparten av snabbtågsavgångarna mot Malmö, Göteborg och Umeå. Störst resetryck är det på Skärtorsdagen. Det framgår av ett pressmeddelande från tågbolaget. 

- Det går fortfarande att hitta resor även om de mest attraktiva avgångarna är fullbokade. Men det är verkligen hög tid att boka. Vi har satt in så många tåg och vagnar vi kan, säger Niclas Härenstam, presschef SJ.

Tågbokningarna har ökat med fem procent jämfört med påskhelgen förra året. SJ ser även att reslängden ökar. Detta är en del av en mer långsiktig trend som säger att fler väljer att resa miljövänligt med tåg även på långa resor. I nuläget har 2 900 000 mil tågresor bokats i påsk.

- Många upplever tåget som mer komfortabelt än bilen eller flyget och som ger tid att umgås inom familjen eller med vännerna. Eller tvärt om att få en stund för sig själv, kanske i tyst kupé, säger Niclas Härenstam.

Flest resor går inte oväntat till storstäderna. Listan toppas av Stockholm följt av Göteborg och Malmö. En skillnad mot förra året är att tre gånger så många reser till fjällen.

- En tidig påskhelg i kombination med en snöfylld vinter lockar till fjällen. Med nattåget kliver man rakt ut i backen redan på morgonen och kan klara av några åk redan före lunch, säger Niclas Härenstam.

Topp 10 – Sveriges mest populära tågdestinationer i påsk

1.Stockholm C (1)

2.Göteborg C (2)

3.Malmö C (3)

4.Lund C (5)

5.Åre station (16)

6.Uppsala C (4)

7.Sundsvall C (8)

8.Arlanda C (6)

9.Östersund C (12)

10.Linköping C (7)

Källa: SJs bokningsstatistik över det totala antalet resor till och från respektive ort under perioden 29 mars - 2 april 2018. Placeringarna jämförs mot fjolårets påskresande för perioden 13 april – 17 april 2017.