Singapores metro använder McLarens sensorteknik

McLarens övervakningssystem med sensorer och digitala journaler kommer att installeras i Singapores första SMRT-tåg redan under 2018. Foto: McLaren Applied Technologies

Trafikbolaget Singapore Mass Rapid Transit (SMRT) har tecknat ett memorandum med McLaren Applied Technologies, Storbritannien, om att tillämpa tävlingsbilföretagets Formel 1- kompetens när det gäller användning, anslutning och analysering av data för utveckling av ett tillståndsövervaknings- och prediktivt underhållssystem även för järnvägstjänster.

Teamet kommer att anpassa tillståndsövervakningssystem så att det kan bevaka driftmotorer, bromsar, pneumatiska system och växellådor som en testbas och övervakningsplattform för en så kallad proof-of-concept-metod som i sin tur ger ingenjörerna från båda företagen möjlighet att validera prestandan och tekniska tillståndet hos tågbolagets rullande materiel.

Enligt senaste plan kommer det första SMRT-tåget att utrustas med tillståndsövervakningssensorer och digitala journaler för höghastighetskörning redan under 2018.

Denna teknik används redan i Formel 1 racerbilar. Under de 21 tävlingarna, som hålls normalt under en Grand Prix-säsong, samlar McLarens- teamet mer än 12 miljarder realtidsdata med hjälp av 300 sensorer, som har installerats i företagets två racerbilar.

Sensorerna och utrustningen i form av elektroniska höghastighetsjournaler är små, lätta, men ändå tillräckligt robusta. De insamlade uppgifterna ger teamet möjlighet att övervaka allt i realtid, utföra detaljerade analyser och fatta välgrundade beslut för att optimera tågens prestanda.

- I Singapore har SMRT varit banbrytande när det gäller utvecklingen av järnvägsövervakningssensorer. De har redan bidragit till minskning av antalet störningar inom vår pendeltjänst och i fråga om tidig upptäck av defekter och optimering av underhållets effektivitet, säger Desmond Kuek, SMRTs vd och koncernchef.

- Vi ser fram emot att samarbeta med McLaren Applied Technologies för att höja denna kapacitet ytterligare, sade Kuek.

​​​​​​​Källa: IRJ