Anbudsförfarande inleds om saudisk ökensträcka

Den 950 km långa järnvägsförbindelsen ska länka staden Riyadh med Jeddah vid Röda havet. Foto:.Etihadrail

Saudiarabiska järnvägsbolaget, SAR, bekräftade den 12 mars att det förväntar sig att man snabbt kommer att kunna starta anbudsförfarandet för ett kontrakt om byggandet av en 950 km lång järnvägsförbindelse, som kommer att länka staden Riyadh med Jeddah vid Röda havet.

Khalid Al Sultan, SAR: s vicepresident för infrastruktur, som talade vid Mellanöstern-järnkonferensen i Dubai, skisserade landets strategi för järnvägsutveckling i samband med regeringens Vision 2030-plan som syftar till att diversifiera Saudiarabiens ekonomi och minska dess beroende av olja.

Al Sultan förklarade också hur SAR ser en större roll för den privata sektorn, både ifråga om leverans av ny infrastruktur och drift och underhåll (O & M).

SAR utvärderar för närvarande användningen av PPP för att finansiera en 40 km-anslutning mellan SAR och Saudiska järnvägsorganisationens (SRO) nät i utkanten av Riyadh, som kommer att innehålla en länk till en ny torrhamn för huvudstaden och en 340 kilometer lång sträcka från Yanbu till Jeddah och King Abdullah Port, som kommer att ingå i Western Rail Freight Corridor.

Källa: IRJ