Saudiska höghastighetståget överskred 300 km/h

Höghastighetståget Haraimans premiärtur på den 450 kilometer långa sträckan varade 2 timmar och 52 minuter. Foto: wikipedia, kredit: FlyAkwa

Den 31 december 2017 genomförde saudiska höghastighetståget Haramain sin första resa mellan städerna Medina och Mecka.

Premiärturen på den 450 kilometer långa sträckan, varade 2 timmar och 52 minuter. Resan ägde rum i närvaro av Saudiarabiens transportminister Nabil bin Mohammed Al-Amoudi och spanska ambassadören i Saudiarabien, Álvaro Iranzo , inklusive ett antal chefer från Al Shoula-konsortiet, som vann bygg- och driftkontraktet  på 6,7 miljarder euro för ett antal år sedan för detta moderna järnvägsprojekt.

Tågresan markerade starten på en preliminär fas av tågresor med testkaraktär mellan Medina och Mecka på fredagar och lördagar fram till den planerade faktiska starten av normala kommersiella tjänster, som inleds i mitten av mars 2018.

Denna inofficiella jungfrufärd uppfyllde Al Shoula-konsortiets önskan om att få inleda de första operationerna före slutet av 2017. Denna del av avtalet ratificerades i januari 2017 mellan de saudiarabiska myndigheterna och konsortiet som stadgade en reviderad tidsplan för genomförandet av projektet.

Ända fram till slutet av december var det ovisst huruvida den inledande tågresan kunde äga rum som väntat, inte minst på grund av att stationerna i Jedda och Makkah är långt ifrån komplett färdigbyggda.

Höghastighetståget Talgo 350 färdades under den första resan över 300 kilometer i timmen på vissa delar av linjen.

Enligt Al Shoula-kontraktet kommer Spaniens nationella järnvägsoperatör RENFE att ansvara för driften på linjen under närmaste tolv år.

Källa: RENFE