H:fors planerade västmetroförlängning blir en dyr affär

Västmetrons förlängning är ett sju kilometer långt metrospår väster om Helsingfors. Tunnelbygget är nästan klart. Det är framför allt byggandet av de fem nya stationerna som höjer kostnaderna. Bild: Västmetroprojektet - Helsingfors stad

Metrosträckan mellan Mattby och Stensvik i finländska staden Esbo, som är en del av Stor-Helsingfors, kommer kosta 400 miljoner mer än vad man räknat med i den ursprungliga planeringen.

Västmetrons andra skede beräknas nu att bli klart år 2023, och den totala budgeten kommer att uppgå till omkring 1,2 miljarder euro, skriver svenska Yle.

Det här kommer fram i en ny rapport om verkställandet av metrobygget. Metron ska överlämnas till operatören HST år 2023 och kommer öppnas för passagerartrafik först år 2024.

Den ursprungliga budgeten för projektet från år 2012 låg på 801 miljoner euro. Den reviderade slutsumman ligger på 1159 miljoner euro.

Orsaken till ökningen är att man vill ha utrymme i budgeten för faktorer som kan öka på kostnaderna, som man stötte på under bygget av västmetrons första del.

– Den ursprungliga beräkningen har justerats så att budgeten för sträckan Mattby-Stensvik nu motsvarar kostnaderna för västmetrons första skede. Jag tror att vi nu har en realistisk plan, säger Olli Isotalo, teknisk direktör vid Esbo stad till Svenska Yle.

Källa: Yle & Helsingfors stad