Konkurrensen ökar på Prag-Bratislava-linjen

Leo Express tåg av typ 480.001 vid testbanan i Cerhenice. Foto: Wikipedia, kredit: PetrS

Förutom statliga järnvägsbolag och tjeckiska RegioJet kan en tredje operatör starta tågtrafiken på Prag-Bratislava-linjen.

Privata företaget Leo Express, har visat intresse för två linjer däribland mellan slovakiska huvudstaden Bratislava och Prag. En av dessa skulle gå via Brno och en genom Olomouc, två stora tjeckiska städer som också är järnvägsnoder, meddelade Institutet för transport och ekonomi, SME den 20 februari.

Båda linjerna skulle trafikeras tre gånger om dagen. Leo Express strävar efter att bli en central europeisk aktör, skrev SME i ett pressmeddelande och tillade att tågbolaget har tillkännagett planer om att inleda trafik från Prag till ett antal andra städer, däribland Krakow, Wroclaw och Berlin.

- Leo Express skulle kunna vara en konkurrent för statsbolagen RegioJet och České Drahy, som för närvarande förbinder Prag och Bratislava, vilket skulle leda till lägre biljettpriser och ökad kvalité, förklarade Rastislav Censký från Institutet för transport och ekonomi Sme.

Den möjliga lanseringen av Leo Express är planerad till december 2018, rapporterade den tjeckiska webstie Zdopravy.cz, som citerats av Sme.

Källa: webstie Zdopravy.cz