Nytt pendlarparkeringskoncept införs i Norge

Lysaker station, Norge. Foto: Kjetil Ree

Den 1 februari introducerar den norska järnvägsmyndigheten Bane NOR ett nytt pendlingsparkeringskoncept vid tio nya stationer i östra Norge och Trøndelag. Samma dag införs även en ny typ av dagparkering vid fyra stationer i Oslo samt vid Lysaker station. Det meddelar Bane NOR i ett pressmeddelande.

- Genom att införa infartsparkering, ser vi till att de flesta parkeringsplatser vid stationerna är reserverade för järnvägspendlare inom normal pendlartid, det vill säga mellan kl. 5 på morgonen och kl 17 på eftermiddagen på vardagar.  På kvällar och helger kan pendlarparkeringarnaanvändas av alla kostnadsfritt, säger stationsansvarig på Bane NOR, Knut Ø. Ruud Johansen och fortsätter:

- Genom att införa rimlig kostnad för bilpendlarna att parkera på stationen, hoppas vi kunna motivera tågresenärer som har rätt till det, att använda andra transportmedel än personbilar. Vår erfarenhet är att genom att införa betalning får vi fler att överväga sin bilanvändning. Det ökar sannolikheten för att resenärer som har ett verkligt behov av parkering kommer att hitta ledigt utrymme, säger Johansen.

Införandet av prissatt pendel- och dagsparkering, är ett av flera verktyg i Bane NORs nya övergripande parkeringsstrategi. För att ytterligare stimulera mindre bilanvändning till tågstationerna, kommer Bane NOR också att uppgradera parkeringsplatserna för cyklar på flera ställen, skriver myndigheten.

Läs mer om konceptet:
www.banenor.no/parkering.