Londons tunnelbana får 4G-täckning

Om två år går det att använda mobilen utan problem i Londons tunnelbana. Foto: Markku Björkman

Nu blir det lättare att använda mobiltelefon i Londons tunnelbana. Pendling i ”The Tube” anses allmänt vara en av de mindre trevliga aspekterna av livet i den brittiska huvudstaden. Idag kan man använda wi-fi på stationer, men förbindelsen avbryts när tåget går in i en tunnel.

Snart blir åkandet där något mer uthärdligt. Tunnelbanan kommer att få en 4G-anslutning 2019 vilket innebär att resenärer kommer att kunna använda internet på både stationer och i tunnlar.

Londons transportbolag (TfL) har redan genomfört en serie tester vid Waterloo och City-linjen, som bara har två hållplatser. Under det här experimentet kunde ett samtal som gjordes under sträckan mellan stationerna Waterloo och Bank höras oavbrutet under färden. Vodafone, O2, EE och Three var alla inblandade i detta test, vilket tyder på att kunder från alla tre av dessa leverantörer kommer att kunna använda 4G när systemet införs inom två år.

- Testerna ägde rum under arbetstid. Undersökningen, som var framgångsrik, kulminerade i samband med en provresa som gjordes av en av våra entreprenörer från ena änden av linjen till den andra med oavbruten datatäckning som resultat, sade TfL i ett uttalande.

- Testerna kommer att bidra till att vi kan informera om våra nästa steg när det gäller att införa ett bredare offentligt mobilnätverk för att våra kunder ska kunna kontrollera sina e-postmeddelanden och läsa de senaste nyheterna och uppdateringarna av sociala medier samt att söka efter reseinformation i tunnelbanan.

- För att möjliggöra en fullständig 4G-anslutning måste TfL lägga nya fiberoptiska kablar i hela nätverket, så att data kan skickas med extremt höga hastigheter, säger Graeme Craig, chef för kommersiell utveckling vid TfL.

- Det här är bra nyheter för våra kunder och kommer också att hjälpa oss att generera viktiga kommersiella intäkter genom att återinvestera i modernisering och förbättrad transport i London, sade Craig.

TfL har startat sökandet efter ett företag som ska bygga 4G-nätverket under 2018.