Samverkanssatsning på Krösatågen

Krösatåg. Foto: Hallandstrafiken

Hallandstrafiken och Jönköpings länstrafik storsatsar på Krösatågen. De närmaste tre åren investeras 15 miljoner kronor i ett projekt som ska öka resandet på sträckan Halmstad‐Värnamo‐Nässjö/Jönköping. Det meddelar Hallandstrafiken i ett pressutskick.

- Fler turer kommer att göra Krösatågen till ett riktigt bra alternativ för den som vill resa snabbt och bekvämt till jobb, skola och fritid, säger Daniel Modiggård, som är Trafik‐ och planeringschef på Hallandstrafiken.

Satsningen på Krösatågen är den största posten i Hallandstrafikens Kollektivtrafikplan för 2018.
- För oss är den här järnvägssträckan en viktig koppling in mot landet och södra stambanan. Med Krösatågen kan våra invånare enkelt resa till Värnamo, Jönköping och Nässjö. I Värnamo ges ju också möjligheten att byta till tåg mot Växjö, fortsätter Daniel Modiggård.

Ökad turtäthet kommer att ge fler resmöjligheter, framförallt morgon och eftermiddag. Kopplingen mot Jönköping förstärks och möjligheterna finns att byta till snabbtåg mot Stockholm och Linköping – antingen i Nässjö eller i Värnamo via Alvesta. Omvänt kommer smålänningarna att dra nytta av den ökade turtätheten ner till Halmstad och anslutningarna mot Skåne och Göteborg.

Projektet kommer att utvärderas löpande under perioden och blir underlaget för kommande beslut om tågtrafiken på banan. I dag är resandet lågt, både inom Halland och vidare mot Småland.
- Resandet måste öka om det ska gå tåg på sträckan i framtiden. Därför är projektet ett viktigt test och ett bra sätt att få fler resenärer att välja tåget, konstaterar Daniel Modiggård.

Det här händer:
* Fler turer. Tidtabellen utökas med fyra turer, två åt varje håll, mellan Halmstad och Smålandsstenar. Det innebär att tåget i fortsättningen alltid kommer att gå hela vägen mellan Halmstad och Värnamo. På vardagarna kan resenärerna välja mellan hela 14 olika avgångar. Den nya tidtabellen träder i kraft den 10 december.
* Renoverade stationer. Krösatågsstationerna i Halland kommer att byggas om för att motsvara dagens krav. Stationerna i Oskarström, Torup, Kinnared och Landeryd renoveras löpande under hösten. Stationen i Sannarp stängs.
* Ny tågbuss från Hyltebruk till Landeryd. Bussen är kopplad till samtliga tågavgångar till och från Småland, med start den 10 december. Mellan Hyltebruk och Halmstad är busslinje 400 förstahandsalternativet.