Järnvägsförbindelserna mellan Polen och Ukraina expanderar

Ukrainskt inter-citytåg bredvid pendeltåget av typ Pesa 630M DMU. Foto: Ukrzaliznytsia

Spårbunden passagerartrafik mellan Polen och Ukraina intensifierades den 24 augusti när ukrainsk intercityservice startade från Przemysl till Kiev via Lviv, Ternopil och Vinnytsa.

Den andra gränsöverskridande IC- förbindelsen lanseras i december i form av en Przemysl-Kiev-förbindelse via Lviv och Korosten.

Det finns mer än 1 miljon ukrainare som arbetar idag i Polen och enligt ukrainska tågoperatören UZ har tjänsten blivit populär till följd av det låga biljettpriset, komforten hos Hyundai Rotems interna elektriska multiaggregat och på grund av att det har blivit relativt lätt att korsa gränsen.

Den första tjänsten var främst avsedd att erbjuda en snabb anslutning mellan ändstationerna, medan den andra är mer fokuserad på att betjäna samhällen längs rutten.

Samtidigt, som den lokala linjen Chełm - Kovel bedrivs av UZ med hjälp av Hyundai Rotems pendeltåg har sträckan utökats till Zdolbuniv i syfte att locka till fler långdistanspassagerare så att smugglarna blir mindre benägna att försöka använda rutten för gränsöverskridande svarthandel.

Det rullande fordonsbeståndet på lokal nivå har lidit skada som ett resultat av att personer har försökte gömma varor i olika skrymslen i vagnarna och när tullmyndigheterna söker efter smuggelgods bakom väggpaneler.