En 69 km lång pendeltågslinje SMART öppnades i Kalifornien

Nya pendeltåget, som har tillverkats i Japan, vid stationen San Rafael i centrala Kalifornien. Foto: Sonoma Marin Area Rail Transit

Den 25 augusti firades öppnandet av pendeltågslinjen Sonoma-Marin Area Rail Transit (SMART) i North Bay-området i Kalifornien. T-shirts och fria resor delades ut under den första dagen, följt av halva priset-resor fram till införandet av regelbundna priser den 5 september.

SMART trafikerar längs en 69 km lång linje från Sonoma County Airport till San Rafael, och stannar tillsvidare vid 10 stationer. Infrastrukturen har byggts av ett joint venture, som består av företagen Stacy & Witbeck och Herzog. Byggandet har underlättats genom existens av en tidigare delvis nedlagd järnväg.

Fordonsflottan av 11 två-vagns dieseltåg, som levererades av japanska tillverkare Sumitomo och Nippon Sharyo, kommer upp på 127 km/h med hjälp av DMU Have Cummins-motorer och med en resande- kapacitet på 300 passagerare inklusive gratis Wi-fi. Dessutom finns det plats för upp till 24 cyklar.

Andra lokala kollektivtrafiktjänster har anpassats och samordnats med tågets tidtabell.

Källa: Sonoma Marin Area Rail Transit