Egyptiska regeringen förbereder privatisering av landets järnvägar

Egyptiska hamnstaden Alexandrias järnvägsstation Misr. Foto: Wikipedia, kredit: Abdelrahman

Den egyptiska regeringen förväntas godkänna en föreslagen proposition om privatisering av järnvägarna, rapporterade nyhetsbyrån Anadolu den 28 augusti.

Egyptiska Transportdepartementet har färdigställt propositionen, som snart kommer att presenteras för regeringen för godkännande. Efter godkännandet kommer propositionen att presenteras för statsrådet, ett rättsligt organ som granskar förslag till lagstiftning innan den så småningom skickas till parlamentet.

Syftet med förändringen är att avsluta den nationella järnvägsmyndighetens monopol. Det handlar också om drift, ny teknik och underhåll av järnvägssystemet, berättade en regeringsrepresentant till Anadolu.

Under de senaste månaderna har den egyptiska regeringen arbetat med att omstrukturera ett antal statliga tjänster och offentliga bankernas verksamhet på aktiemarknaden. Dessutom måste de egyptiska järnvägarna moderniseras, anser regeringen.

Egypten har drabbats av ett antal dödliga tågolyckor på grund av utslitna vagnar, farliga övergångar och omoderna signalsystem. Senast den 11 augusti kolliderade två tåg i kuststaden i Alexandria, vilket resulterade i mer än 40 döda passagerare och dussintals skadade.