Skanska bygger nytt transportnav i New York

Moynihan Train Hall. Bild: Skanska  

Skanska har tecknat avtal med Empire State Development Corporation och projektutvecklingsbolagen Related Companies och Vornado Realty Trust för att restaurera och förbättra den historiska byggnaden James A. Farley Post Office i New York City, USA. Projektet utgör den andra fasen av Skanskas pågående arbete för ESD och staten New York för att införliva Farley Building med den närliggande Pennsylvania (Penn) Station och skapa Penn-Farley - ett toppmodernt transportcentrum för järnväg.

Kontraktet är värt USD 1,26 miljarder, cirka 11 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2017.
Den renoverade byggnaden kommer att omfatta den nya 24 000 kvadratmeter (255 000 kvadratfot) stora Moynihan Train Hall, en dramatisk omvandling av det sekelgamla sorteringsrummet för US Postal Service. Ett nytt glastak, liksom hiss och rulltrappor till alla plattformar, kommer att byggas, vilket kommer tågstationen att förbättra tillgängligheten för Penn Stations uppskattningsvis 650 000 dagliga järnvägsresenärer.

Den övergripande renoveringen av Farley Building omfattar 120 000 kvadratmeter transit, detaljhandel och kontorsytor och omfattar all förbättring av strukturer, arkitektur, mekanik, elektronik och VVS, rivning av befintliga strukturella och arkitektoniska element samt reducering av asbest och bly. En restaurering av hela byggnadens historiska exteriör och det intilliggande annexet ingår också i uppdraget.

– Skanska är glada över att få fördjupa vårt långa samarbete med delstaten New York om att modernisera och bygga ut transportinfrastrukturen. Vi är också stolta över att få samarbeta med Related and Vornado. Vår expertis inom anläggnings- och husbyggande tillsammans med deras projektutvecklingsteam i världsklass gör oss redo att möta denna unika utmaning, säger Anders Danielsson, vd, Skanska USA.

Arbetet pågår och färdigställandet är planerat till december 2020. Projektet utgör den andra fasen av Skanskas pågående arbete för ESD och staten New York för att införliva Farley Building med den närliggande Pennsylvania (Penn) Station och skapa Penn-Farley - ett toppmodernt transportcentrum för järnväg. I juni 2017 slutförde Skanska den första stora fasen i arbetet med att skapa ett enhetligt Penn-Farley-komplex, en utbyggnad och renovering av Pennsylvania Station West End Concourse - som går från 33:e gatan till 31a gatan under 8th Avenue på Manhattan.