Nya Hyperloop-planer kan inkludera även Helsingfors-Tallinn-anslutningen

Färdig Hyperloop-teststräcka i USA. Foto: Hyperloop One.
Bland de nio linjerna som föreslogs nyligen i Amsterdam är en direkt 90 kilometer lång förbindelse mellan Helsingfors och Estlands huvudstad Tallinn. Foto: Hyperloop One

Elon Musks supersnabba transportprojekt Hyperloop One söker nya vägar genom ett konkurrenskraftigt bud och en eventuell rutt mellan Helsingfors och Tallinn. Estland är ett av flera förslag från den futuristiska transportgruppen.

Hyperloop One - gruppen bakom finansieringen och byggandet av världens första kommersiella transportsystem med höga hastigheter, har meddelat att man nu kommer att börja kartläggningen av nio nya europeiska platser för möjliga Hyperloop-projekt.

Bland de nio linjerna som upptecknades nyligen i Amsterdam är en direkt 90 kilometer lång förbindelse mellan Helsingfors och Estlands huvudstad Tallinn.

En Hyperloop-talesman sade att den föreslagna rutten skulle i färdigt tillstånd kunna ansluta mer än 75 miljoner människor i 44 städer inom en radie på 500 mil.

Hyperloop har redan inkluderat Finland i sina ambitioner, med en föreslagen teststräcka mellan Salo och Åbo, i sydvästra Finland och en hypersnabb förbindelse mellan Helsingfors och Åbo/Stockholm.

Salos stadsarkitekt Jarmo Heimo säger till radiosändaren Yle, att staden ligger i en av de fem regioner där Hyperloops planering har utvecklats mest.

Peter Nisula, en expert i Salo, som deltar i planeringen av Hyperloop- projektet, säger att de nya planerna inte kommer att påverka arbetet som redan pågår på annat håll.

- Alla dessa sträckor kommer att byggas över hela Europa och slutresultatet blir ett stort nätverk, säger Nisula.