Så skärps gränskontrollerna

Öresundståg vid station Hyllie. Foto: Christer Wiik

Regeringen har beslutat att skärpa och stärka gränskontrollerna samt avveckla ID-kontrollerna vid Öresund. Vid midnatt, natten till torsdag den 4 maj, upphör alltså kraven på trafikbolagen att kontrollera id på tåg-, buss- och färjeresenärerna över Öresund.  

. Regeringen meddelar att man kommer förstärka och förlänga polisens gränskontroller. Det innebär också skärpt kontroll med fordonsröntgen och kameraövervakning. Detta, ska enligt regeringen, ge förutsättning att avveckla de tillfälliga ID-kontrollerna vilket kommer att underlätta vardagen för dem som dagligen pendlar mellan Sverige och Danmark. På Öresundsfärjorna kommer ID-kontrollerna att avskaffas men på alla andra färjor kommer det att vara kvar, i enlighet med gällande sjösäkerhetslagstiftning. Regeringen meddelar att den är fullt beredd att snabbt återinföra ID-kontrollerna om det skulle behövas.

Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne uppger till Sydsvenskan att id-kontrollanterna försvinner så snart klockan slår midnatt natten till torsdagen. 
- Sedan kan det bli lite omställningstid för tågen, för tidtabellen är anpassad efter kontrollerna. Men vår ambition är att göra det så fort det bara går, säger han till Sydsvenskan.

Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, uttalar sig också till Sydsvenskan och han tycker att det är svårt att uttala sig om vad förstärkt gränskontroll exakt betyder. 
- Vi behöver titta på det de kommande dagarna, vad det innebär i resurser och varifrån vi ska ta resurser, säger han till Sydsvenskan.