Malmbanan åter öppen för trafik

Malmbanan. Foto: Wikipedia/David Gruber

Malmbanan är nu åter öppen för trafik. ”Trafikverkets entreprenör VR Track, tillfälligt förstärkt med resurser från LKAB Malmtrafik, har gjort en heroisk insats med snöröjningen och tillsammans lyckades vi öppna banan 21 timmar innan prognos” Det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Malmbanan hade sedan söndagen den 26 mars varit stängd mellan Abisko och Riksgränsen på grund av flera laviner som utlösts i området. Men vid niotiden på kvällen den 30 mars kunde banan åter öppna för trafik.
Innan snöröjningen kunde påbörjas kring spåret hade Trafikverket lavinsäkrat området, bland annat genom att spränga laviner från luften med en specialhelikopter.
- Det har varit ett enormt jobb med att få bort all snö. Vi har haft allt från snöslungor till pistmaskin ute och snöröjt på spåren, men kring tågen har vi varit tvungen att handskotta. Ett stort tack till alla inblandade i denna insats!, säger Fredrik Rosendahl, enhetschef järnväg, distrikt Nord.

Passagerartågen 93 och 96 som stått fast i snömassorna på linjen har nu flyttats. Man har varit tvungen att flytta vagnarna en och en. Även malmtåget med ca 68 vagnar, som stått vid Vassijaure, har grävts fram.
Källa: Trafikverket