Öresundstrafiken får ordinarie tidtabell innan sommaren

Foto: Christer Wiik

Inrikesminister Anders Ygeman gav nyligen beskedet att ett avtal gällande utförande av gränskontroller ombord på Öresundstågen ska undertecknas med den danska regeringen. Det innebär att gränskontrollerna vid Hyllie ska slopas helt och restiden från Kastrup till Malmö C kan förkortas avsevärt. Omställningen beräknas ta mellan 6-8 veckor. Det skriver socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Skåne i ett gemensamt pressmeddelande.

– Beskedet från regeringen är tydligt. Gränskontrollerna ska nu flyttas ombord på tågen. Jag har därför gett Skånetrafiken i uppdrag att omedelbart börja omställningen till ordinarie tidtabell. Det är avgörande för Öresundspendlarna att samtliga inblandade aktörer nu verkar för att omställningen sker så snabbt som möjligt, säger Stefan Svalö (S), ordförande kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Ett avtal finns sedan tidigare mellan Region Skåne och det danska Transportministeriet om gemensam trafik mellan länderna. I Skånetrafikens uppdrag ingår att ställa om till 10-minuters trafik så att det gäller hela sträckan från Köpenhamn till Malmö C. Omställningen beräknas ta mellan 6-8 veckor.