Texas beställer miljövänliga diesellok

Lokomotiven ska användas bland annat vid Chevrons raffinaderier i Houston och Beaumont-Port Arthur i Texas. Foto: Knoxville Locomotive Works

Knoxville Locomotive Works har börjat leverera företagets största order av miljövänliga diesellok.

Lokomotiv av typ SE10B och SE15B beställdes av företaget Locomotive Solutions för användning vid kemiska fabriker i Texas. Förvärvet delfinansieras inom ramen av Texas utsläppsminskningsplan som förvaltas av delstatens kommission för miljöskydd.

Loken förväntas minska bränsleförbrukningen med upp till 50 procent och utsläppen med upp till 90 procent jämfört med äldre lokomotiv.  De nya är utrustade med moderna antispinnsystem som förbättrar lokens operativa kapacitet, så att betydligt mer arbete kan utföras med samma eller mindre mängd hästkrafter.

KLW SE10B drivs av en enda motor av typ MTU Series 2000 som utvecklar en total uteffekt på 1050 hästkrafter (783 kilowatt). Tre SE10B-lok producerades för New York och New Jersey Rail och ett okänt antal kommer att tillverkas för oljejätten Chevron. Lokomotiven ska användas koncernens raffinaderier i Houston och Beaumont-Port Arthur i Texas.