Ny t-banestation ska byggas i Solna

Den nya tunnelbanestationen i Hagalund ska möjliggöra tusentals nya bostäder. Stationen ska byggas med två uppgångar. En placeras i Hagalunds arbetsplatsområde och en längs Solnavägen. Karta: SLL

Nu har politikerna bestämt sig. Det blir en ytterligare tunnelbanestation på kommande Gula linjen i Stockholms framtida tunnelbanenät. En ny station ska byggas i Hagalund, mellan Arenastaden och Hagastaden.
Enligt tidningen Svenska Dagbladet så har finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M) tillsammans med trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) samt Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, nu fattat beslut i frågan.  Enligt SvD så ska stationen stå klar 2024 och uppskattas kosta cirka 1,2 miljarder kronor.

 

Solna stad har länge stora planer för Hagalunds industriområde och det var kommunen som i våras övertygade Sverigeförhandlingen om att ta med en station i Hagalund i den pågående förhandlingsrundan.
- Utvecklingen går snabbt framåt i Hagalund, och varje del som faller på plats i tunnelbaneutbyggnaden visar att vi närmar oss målet om fler bostäder och bättre kommunikationsmöjligheter, sade Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, i samband med 2016 års Sverigeförhandling.

Enligt SvD så möjliggörs avtalet med hjälp av av en stor kommunal finansiering, där Solna stad finansierar den nya stationen med 850 miljoner kronor och Stockholms läns landsting 350 miljoner kronor. Enligt SvD så ska Stockholms läns landsting ansvara för trafikering, drift och underhåll av den nya stationen.
– Hade vi inte beslutat om det här nu skulle gula linjen fått inleda med ett driftstopp när den står klar, säger Irene Svenonius till Svenska Dagbladet.