PKP:s 20 moderna Pendolino-tåg förbinder polska städer

PKP:s Intercity ED250 Pendolino tåg vid stationen i Gdansk, Polen. Wikifoto: Andrzej Otrębski

PKP InterCity har investerat i förvärv av 20 moderna höghastighetståg av typ Pendolino i syfte att förbättra persontrafiken i landet.

PKP InterCity har investerat i förvärv av 20 moderna höghastighetståg av typ Pendolino i syfte att förbättra persontrafiken i landet.

Marek Chraniuk, PKP InterCity´s styrelseordförande berättade i en intervju till tidskriften European Railway Reviewen om de nya tågen och om funktionerna ombord som är utformade för att ge passagerarna en förstklassig nivå av åkkomfort.

Express InterCity Premiumtåg (EIP), men som är bättre kända under namnet Pendolino, erbjuder enligt Chraniuk en helt ny dimension och standard för resor i Polen. De nya Pendolino-tågen, som tillverkas av Alstom i den italienska staden Savigliano, är de snabbaste och mest bekväma tåg bland polska järnvägsbolaget PKP: s övriga rullande materiel.

Varje dag färdas 20 tåg i Polen från norr till söder och vice versa. EIP- tågen förbinder Warszawa med Gdansk, Gdynia, Kraków, Katowice, Gliwice, Bielsko-Biala, Wrocław och Rzeszów.

Under våren 2016 utökades antalet avgångar. Tåg som tidigare gick till Wrocław fortsätter idag även till Jelenia Góra. Snart kör de ända fram till Gdynia och vidare till Kołobrzeg.